Φιλελεύθερος

Φιλελεύθερος

Φιλελεύθερος / Link

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σταύρος Χριστοδούλου στη στήλη «5 λεπτά…» με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Hotel National» στη Λεμεσό.

Από την Αντιγόνη Σολομωνίδου- Δρουσιώτου

Το «Hotel National» παρουσιάζεται αύριο στη Λεμεσό; Ήταν πολύ τιμητική η πρόταση να γίνει η παρουσίαση στο ΤΕΠΑΚ και οφείλω ένα ευχαριστώ στον πρύτανη Ανδρέα Αναγιωτό και στον Βασίλη Πρωτοπαπά που είχε την πρωτοβουλία. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο δρ Φιλοσοφίας Μενέλαος Αβραάμ και η επιμελήτριά μου Πόπη Μουπαγιατζή. Στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος».

Ένα μυθιστόρημα-φόρος τιμής για εκείνους που άφησαν να τους παρασύρουν οι άνεμοι της Ιστορίας; Το βιβλίο πραγματεύεται τη μεγάλη περιπέτεια της Αριστεράς από τη δεκαετία του ’50 έως πρόσφατα. Οι ήρωές μου, ο ένας Κύπριος και ο άλλος Έλληνας πολιτικός πρόσφυγας, συναντιούνται στο Βουκουρέστι και πορεύονται στη ζωή κάτω από τη σκιά του καθεστώτος Τσαουσέσκου. Η κοινή τους αφετηρία σηματοδοτεί τα χρόνια της αθωότητας. Η συνέχεια όμως θα αποδειχτεί γεμάτη διαψεύσεις και απογοητεύσεις.

Βιωματικό ή μυθοπλασία; Πρόκειται για μυθοπλασία αλλά σε ένα απολύτως αληθινό ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο. Χρησιμοποίησα προσωπικά βιώματα αλλά έκανα και έρευνα. Στο Βουκουρέστι υπάρχει ένα αντίστοιχο «Hotel National», ξενοδοχείο της πάλαι ποτέ κομματικής ελίτ, το οποίο γνώριζα από την εποχή Τσαουσέσκου. Έμεινα λοιπόν εκεί και βίωσα την αγωνία των ηρώων μου καθώς προσπαθούσαν να πιάσουν το νήμα που τους έδενε με το παρελθόν.

Πώς βιώσατε την εμπειρία της άλλης όχθης, από δημοσιογράφος  συγγραφέας; Κοπιαστικά. Σαν ένα συνεχές κυνήγι του χρόνου. Η δουλειά μας είναι καταιγιστική εξ ου και αυτοπροσδιορίζομαι ως «συγγραφέας του Σαββατοκύριακου». Δούλεψα με την ορμή του πρωτάρη, έχοντας όμως ως δίχτυ ασφαλείας τη δημοσιογραφική εμπειρία 25 χρόνων. Απόλαυσα την εμπειρία της συγγραφής, αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Όταν ο εκδοτικός οίκος Καλέντη μου ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει το βιβλίο, η χαρά ήταν απερίγραπτη.

Ποιο το επόμενο βήμα; Δουλεύω το δεύτερό μου μυθιστόρημα αλλά το «κλίμα» δεν έχει σχέση με το «Hotel National». Αυτό που με έλκει είναι και πάλι η ανθρωπογεωγραφία, αυτή τη φορά όμως όλα ξεκινούν με ένα φόνο στην Αθήνα το 2012.