«Le Grand Tour»: Μια προσωπογραφία της Ευρώπης μέσα από τους συγγραφείς της

«Le Grand Tour»: Μια προσωπογραφία της Ευρώπης μέσα από τους συγγραφείς της

Με αφορμή την έκδοση της πολυσυλλεκτικής ανθολογίας «Le Grand Tour», που επιμελήθηκε και προλόγισε ο Γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Olivier Guez, διοργανώθηκε την Τετάρτη 2 Μαρτίου στο Hôtel de la Marine στο Παρίσι, λογοτεχνική συζήτηση, με όλους τους συντελεστές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Roselyne Bachelot-Narquin, η Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clément Beaune και ο Olivier Guez. Τη λογοτεχνική συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος Claire Chazal, και μεταδιδόταν ζωντανά από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Olivier Guez ζήτησε από 27 συγγραφείς, έναν από κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να γράψουν ένα διήγημα για την ευρωπαϊκή κουλτούρα και ιστορία. Οι συγγραφείς ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και υπόβαθρα και η συμμετοχή τους στο ««Le Grand Tour» ήταν αφορμή για να δημιουργηθεί ένα φόρουμ ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, ένας χώρος ελευθερίας, δημιουργίας και συνάντησης.

Στις αδημοσίευτες ιστορίες που συνθέτουν αυτή την εξαιρετική συλλογή, οι αναμνήσεις, τα βλέμματα και τα κλίματα μιας Ευρώπης καμωμένης από σάρκα και οστά, μπλέκονται δημιουργώντας μια κοσμοπολίτικη ανθολογία, ενάντια στη λήθη και τη λησμονιά.

Τα φαντάσματα του Ναζισμού και του Κομμουνισμού εξακολουθούν να περιφέρονται σε αρκετά από τα διηγήματα των συγγραφέων που υπάρχουν στην συλλογή. Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι γεμάτη με ουλές. Ουλές από τη σκλαβιά, τον φασισμό, τους πνιγμένους μετανάστες στη Μεσόγειο αλλά και όλες τις αμφίβολες και ταραγμένες περιόδους μετά το 1989. Οι συγγραφείς ωστόσο, δεν εξετάζουν μόνο τις μαύρες πτυχές της Ευρώπης.

Από τις παραλίες τις Νορμανδίας, μέχρι τις καλλιτεχνικές αποικίες της Βόρειας Θάλασσας, και τις κοινές ευρωπαϊκές αναφορές μας (σιδηροδρομικοί σταθμοί, κεντρικές πλατείες, πάρκα, καφετέριες) στο «Le Grand Tour» ζούμε, αγαπάμε και περιπλανιόμαστε. Στην ουσία του το ιδιαίτερο αυτό ανθολόγιο συναντά τον ορισμό του Milan Kundera για την Ευρώπη: Η μέγιστη ποικιλομορφία, στον ελάχιστο χώρο -μερικές εκατοντάδες σελίδες.

Συμμετέχουν στον ανθολόγιο:

Daniel Kehlmann (Γερμανία),

Eva Menasse (Αυστρία),

Lize Spitz (Βέλγιο),

Kapka Kassabova (Βουλγαρία),

Σταύρος Χριστοδούλου (Κύπρος),

Olja Savicevic (Κροατία),

Jens Christian Grondahl (Δανία),

Fernando Aramburu (Ισπανία),

Tiit Aleksjev (Εσθονία)

Sofi Oksanen (Φινλανδία),

Maylis de Kerangal (Γαλλία),

Ersi Sotiropoulos (Ελλάδα),

Laszlo Krasznahorkai (Ουγγαρία),

Colm Toibin (Ιρλανδία),

Rosella Postorino (Ιταλία),

Janis Jonevs (Λετονία),

Tomas Venclova (Λιθουανία),

Jean Portante (Λουξεμβούργο),

Imannuel Mifsud (Μάλτα),

Jan Brokken (Ολλανδία),

Agata Tuczynska (Πολωνία),

Lidia Jorge (Πορτογαλία),

Norman Manea (Ρουμανία),

Michal Hvorecky (Σλοβακία),

Brina Svit (Σλοβενία),

Björn Larsson (Σουηδία),

και Katerina Tuckova (Τσέχικη Δημοκρατία).